Ya Allah! Bukakanlah bagiku pintu-pitu kebaikan, pintu-pintu keselamatan, pintu kesihatan, pintu nikmat, pintu keberkatan, pintu rezeki, pintu kekuatan, pintu cinta sejati, pintu kasih sayang, pintu ilmu, pintu keampunan dan pintu Syurga-Mu. Ya Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..

Jom Shopping di sini!

Jom Shopping di sini!
Dapatkan produk Tupperware idaman anda DISINI!

Thursday, 30 November 2017

Nasi Briyani dan Rendang Ayam Simple

Assalamualaikum,

Hi, selamat pagi semua. Dari sehari ke sehari tangan ni punyalah gian nak update blog saranghae ni. Tapi disebabkan tak jumpa PC, malas pula nak mengetik sikit2 guna henfon.hehehe.. Okaylah, kali ni saya (nak ganti jadi CN la lepas ni, sebab kat FB memang dah rebrand jadik Che Na & Chegu Nina) sambung menaip sikit pasal resepi simple orang tak reti masak. Ni sumpah memang simple dimple.

Tajuknya adalah Rendang Ayam + Nasi Biryani

Nasi Briyani + Rendang Ayam


Amboi....mesti ada kutuk CN kan. Ade ke kata masak rendang dan biryani ni mudah, senang & jadik sedap tanpa waswas? Hahahaha... Percayalah, resepi CN bagi ni memang senang & sedap. Jom start!

D'Chef CN guna

Resepi Rendang Ayam Simple

Bahan2:
1. 450g daging/ayam - potong kecik ala rendang
2. 300g santan (CN guna susu sebab takde santan kat rumah)
3. 35g kerisik
4. 200g Pes Rendang D'Chef (ni paling penting)
5. Gula, garam, asam jawa & daun limau purut (standby incase korang nak tambah2)

Cara2:
1. Masukkan D'Chef Pes Rendang + Ayam/Daging + santan ke dalam periuk. Masak sampai mendidih & kacau sekali sekala.
2. Reneh ayam/daging hingga masak (lebih kurang 25 minit). Tambah air jika perlu
3. Try rasa sikit2 kalau ada nak tambah gula, garam, asam & daun limau purut. Ikut tekak koranglah
4. Masukkan kerisik, kacau & biarkan dalam 1 minit. Siap!
Rendang in da making

Resepi Nasi Biryani

Bahan2:
1. Nasi siap masak (sukatan :2 cawan beras + 160ml air)
2. 1 biji tomato - dipotong dadu
3. 40g minyak sapi atau butter
4. 100g D'Chef Paste Briyani (ni paling penting)
5. Setangkai daun kari
6. Kismis sesuka hati (CN tak letak pun)
7. 1/2 sudu teh garam

Cara2:
1. Pastikan nasi putih tu dah siap masak
2. Tumiskan dalam kuali: tomato + minyak sapi/butter + daun kari + kismis lebih kurang 1 minit
3. Tambahkan D'Chef Pes Briyani + garam dan tumiskan lagi dalam 1 minit
4. Masukkan nasi putih yang dah dimasak kedalam kuali. Gaul sebati (dah tak nampak putih2). Siap!


Amacam? Simple dimple kan? Pakai D'Chef semuanya setle! Sebenarnya D'Chef Paste ni ada 4 jenis macam yang CN tunjuk kat gambar tu.
4 variati D'Chef Paste

Testimoni pengguna D'Chef Paste
InsyaAllah memudahkan kerja memasak kita. Tak percaya, boleh cuba. CN suka betul D'Chef Paste ni, jimat ya jimat (makan kat luar dah berapa RM kan?) malah en.suami pun dapatlah merasa air tangan isteri dia yang comel ni. Sampaikan mak mertua CN pun borong 1 set. Hehe...

Mana nak cari?
Cari CN, jumpalah D'Chef Paste ni. Kikiki...

Okay lah semua. Jumpa next entri ya.









Fast Action, Fast Result! 
~Jihad Ekonomi Berjemaah~ Hanina Sulaiman Call/SMS/WhatApps : 0193010149

No comments:

Post a Comment