Ya Allah! Bukakanlah bagiku pintu-pitu kebaikan, pintu-pintu keselamatan, pintu kesihatan, pintu nikmat, pintu keberkatan, pintu rezeki, pintu kekuatan, pintu cinta sejati, pintu kasih sayang, pintu ilmu, pintu keampunan dan pintu Syurga-Mu. Ya Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..

Membaca Jambatan Ilmu

Thursday, 23 April 2020

Aiskrim Oreo Homemade

Assalamualaikum,

Selamat petang uolls.. Alhamdulillah, CN dikurniakan idea untuk menulis petang ni. Bukan senang tau nak menulis ni. Tak caya.. try tulis 1 entri tengok. Rajin ke malas. Hahaha...

Okay la, kali ni simple aje, CN nak kongsikan resepi cara buat asikrim homeade. Aiskrim ni diberi nama, aiskrim Oreo sebab CN letak Oreo. Hehehe.. Ala, gurau pun marah. Jom sambung baca.

Ihsan Google

Mula-mula kira siapkan baranbg keperluan untuk buat aiskrim ni.

Bahan-bahan:
1 cawan susu segar
1 sb ovelet
3 sb gula pasir
2 sb susu pekat manis
8 keping oreo tak kisah single ke double krim (dihancurkan)

Cara-cara:

1. Masukkan semua bahan kecuali oreo ke dalam Speedy Chef. Kalau takde cubalah guna blender atau mixer. Sebab nak kena kembangkan bahan-bahan ni sampai elok kembangnya. Tips: CN guna Speedy Chef sebab cepat je kembang. (Nota: tengok link sebelah ni apa itu SPEEDY CHEF)

2. Putar sampai kembang dalam 2 minit kalau guna Speedy Chef. Peralatan lain CN tak pasti tau.

3. Dah cantik kembangnya, masukkan Oreo yang dah dihancurkan.Tips lagi: CN guna TURBO CHOPPER. Korang buat manual, pakai batu lesung ke, tapi pastikan tak halus sangat. Barulah ada efek krup-krap-krup-krap. Hehehe.. Okay, putar atau sebatikan aje dengan bancuhan sebelum tu.

4. Dah siap, masukkan bancuhan tu ke dalam bekas yang sesuai. Guna la bekas apa yang ada. Recomended ofkos la FREEZERMATE kan. CN punya Freezermate dah guna semua, jadi CN guna la Tupperware lain yang ada. Alhamdulillah, cantik jugak kejadiannya.

5. Tabur la apa yang nak. Coklat rice ke, milo ke, kacang ke. Terpulang ikut sedap tekak masing2.Sejukkan dalam peti sejuk beku dalam 4 jam macam tu, lepas tu boleh makan. Yeay!

Okay, Siap dah!
Aiskrim Oreo CN.. sehari sebelum Ramadhan

Baiklah, sampai jumpa lagi. Korang doakan lah CN rajin update blog ye. Selamat menyambut Ramadhan KAreem buat semua rakan2 pembaca. Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari yang sebelum2nya. InsyaAllah..


Fast Action, Fast Result! ~Jihad Ekonomi Berjemaah~
Hanina Sulaiman SMS/Call/WhatApps : 019-4725475
Link Whatapps: Hanina
Promosi Stock Clearence : https://t.me/TupperwareKatalogLatest

No comments:

Post a comment