Selamat petang para pembaca sekalian. Hari ini saya terlebih rajin pula nak menaip resepi simple yang sangat sesuai untuk mereka yang sekali sekala je nak ke dapur. Biasalah kan, dah tak ke dapur, maknanya bila sekali dua perlu memasak ni agak kekok jugak lah kan?hehe..
Ok, jangan risau. Ini resepi paling senang saya kongsikan. Gambar dari awal memamg saya tak dan nak ambil. Tapi saya kongsikan link ini untuk anda rujuk. Jom mula memasak!
Resepi Ayam Masak Merah
=======================
Bahan-bahan
A. Untuk menumis
- 1 batang kayu manis
- 2 biji bunga lawang
- 2-4 biji bawang merah / 1-2 biji bawang besar (potong halus)
- 3 ulas bawang putih (potong halus)
- 2 inci halia (potong halus)
B. Untuk kisar
- 15-20 tangkai cili kering (rebus dan kisar)
- 2-4 biji merah
- 2 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 2 inci halia
* cili kisar asing. Yang lain2 kisar sekali.
C. Untuk masak
- Ayam (6-8 ketul) lumur dengan kunyit + garam
- Minyak (untuk tumis)
- Air
- santan/susu cair
- sos cili + sos tomato
- garam + gula
- asam jawa
Cara-cara
1. Goreng ayam yang telah dilumur dengan kunyit dan garam sehingga separuh masak. Kalau masak sangat nanti ayam akan jadi liat. Tos dan asingkan
2. Panaskan minyak dan masukkan semua bahan-bahan untuk menumis (A). Tumis sehingga layu.
3. Masukkan bahan yang telah dikisar (kecuali cili kisar) dan biar sehingga naik bau.
4. Masukkan cili yang telah dikisar dan biar sehingga pecah minyak.
5. Setelah pecah minyak, masukkan ayam yang telah digoreng. Masukkan air (jika mahu), santan/susu cair, garam dan gula secukup rasa.
6. Biar sehingga agak kering dan warna nampak cantik. Siap!!
Mudahkan?
Ini hasil tangan saya hari ini. Maaf la tiada dekorasi. Hihi..
Selamat mencuba.
Fast Action, Fast Result!
~Jihad Ekonomi Berjemaah~
Hanina Sulaiman
Call/SMS/WhatApps : 0193010149
No comments:
Post a Comment